Maakellari

(Tarina kirjoittamisen ja päivityksen alla, samoin kuin vielä kellarikin keskeneräinen...) 1.8.2013
Projektiluontoisesti pitihän sitä maakellari pientilan pihamaille saada, joten tuumasta toimeen. Verkosta löytyi vähän apuja eri artikkeleista, mutta kovin paljon ei tarinaa itse rakentamisesta ollut kuvineen. Tässä oma kortemme kekoon tämän osalta, jospa jotakuta saattaisi auttaa omassa projektissaan. Valmista kuorma-autolla pihaan tuotavaa postimerkin kokoista kellaria ei tullut ajateltua toista kertaakaan vaan ihan kunnon kellari, mihin pientilan sato saataisiin talteen. Maakellari kirjasta sai hyviä vinkkejä ja perusideoita. Tuon lisäksi verkosta ainakin seuraavista paikoista:

2012

Kesäkuu
Nohniins, tästä se sitten lähtee. Maakellari tarttee saada, jotta on joku paikka mehuille, hilloille, juureksille, perunoille, yms, yms. Ei siis muuta kuin kuoppaa kaivamaan, tai tarkemmin ottaen valvomaan kaivurin puuhia. Tuon jälkeen se onkin sitten vain itsestämme kiinni milloin ja millä vauhdilla tämä valmistuu.

Lapiolla tätä ensimmäistä hommaa ei nykyaikana jaksa / ehdi tehdä, joten otimme ammattilaisen apuun. Siinä olisi sitten sepeliä 17 tonnia kasassa odoittamassa levittämistä ja salaojaputkia malliteltuna ympärille. Näillä alkutoimenpiteillä pitäisi perustus kellarissa olla turvattuna, varsinkin kun se sijoittuu hiekkaisen mäen päälle.
Hieman talon rakenuksesta jäljelle jääneillä harkoilla mallinnusta siitä minkälainen ja kuinka suuri tuosta kellarista sitten tehtäisiin. Yhden perheen tarpeisiin pitäisi olla riittävän tilava vaikka paljon säilöttävää olisikin. Sekä lisäksi talvisäilytettäviä kasveja. Anturamuotteja siis tekemään jotta perustukset saa valmiiksi ja pääsee nostamaan seiniä kohti taivaita.

Heinäkuu
Harkkomuurausta ja muurausta, siitä se heinäkuu oli tehty...

Luonnonkivistä syntyvä etuseinäkin on jo aloitettu, kivien etsimisessä on kyllä melkoinen homma. Kivien etsiminen maastosta, kantaminen paikalle ja peseminen. Käy muuten melkoisen hyvästä salitreenistä. Muurarin näköalat...

Elokuu
Vihdoinkin takaosan valumuotin pohja valmis, alkaa näyttää tämän maakellariprojektin kanssa hieman valoisammalta tämä tulevaisuus.

Vahva pikkurakentaja apuna puiden siirtelyssä. Maakellarin oikealla laidalla näkyy toinen tuloilmaputki, joka kiertää koko kellarin, jotta kesällä ilma maan alla viilenisi ja talvella ehtisi hieman lämmetä. Vasemmalla laidall on toinen lyhyempi tuloilmaputki, joten näiden kanssa voi sitten aukkoja sopivasti säädellä auki / kiinni, niin oikeanlainen säätö pitäisi löytyä joka kelille. Naulaamisenkin saattoi ulkoistaa innokkaille apureille.
Routaeristeitä jo asennettu kellarin eteen maahan, jottei kylmä pääse alakautta tuosta pureutumaan sisälle. Valkoinen putki on tulevaa sähköjohtoa varten, niin saa valovirtaa kellariin tulevia tarpeita varten. Perusvalaistus on tarkoitus toteuttaa 12v systeemin avulla, niin pääsee itsenäisesti asentamaan kaiken tarvittavan. Samalla pääsee jatkamaan tuohon järjestelmään myös pihavaloja ulos kellarin ympäristöön. ...tulevina vuosina. Valumuotti kattoa varten alkaa valmistua, tuohon tuleekin sittne päälle tuplaraudoitus verkolla.

Syyskuu
Viimein valu, iso jännitys oli kyllä valupäivänä, kuten aina, mutta hyvin kaikki meni. Muotti pysyi kasassa ja kesti koko 4m3 kuorman K-30 0-16 S3 XC1 betonia.

Raudoitus tehtynä tuplaverkkona, osin valmiista verkosta, osin irtoraudoista itse punoen surrikoukun ja viiksilankojen avulla. Raudoituksen seassa näkyy sähköputkia ja rasioita valaistusta varten. Alkaahan se jo viimein maakellarilta näyttämään.

Lokakuu
Alkaa jo hieman hiljentyä tahti tältä vuodelta, ensi vuonna sitten taasen jatkamme...

Ovet ja karmit ovat täysin omatekoa, niin saapahan ainakin juuri oikean kokoiset ja voi sitten aika tarvittaessa helpommin uusiakkin jos sikseen tulee. Styroksia sisälle jotta ovesta tulisi edes hieman eristävä. Karmit suunniteltiin siten, jotta samaan karmiin saisi helposti sisäovenkin tuomaan lisäeristävyyttä jos tuohon on joskus tulevaisuudessa tarvetta. Pikipahvi oveen nyt aluksi, tulevaisuudessa jonkinlainen rouhea rustiikkipuupinta, katsotaan mitä saamme kehiteltyä.

Marraskuu
Marraskuussa kellarin kanssa aika meni enimmäkseen lapion kanssa maata kellarin sivuille ja päälle siirtäessä. Valetun katon päällä on 20 cm kerros styroksia, joten sen pitäisi jo aika hyvin auttaa nyt ensimmäisenä vuonna, vaikka maata siihen ei vielä paljon saadakkaan.

Joulukuu
Joulukuu oli jo hiljentymisen aikaa maakellarin suhteen, sisälle olimme saaneet jo muutamat talvehtimispaikkaa vaativat kasvit ja vähän hilloja ja mehua. Tulevina vuosina sitten enemmänkin satoa. :-) ...toivottavasti!

Kellari vastaanottamassa talvea, tänä vuonna ei vielä saatu kaikkea tarvittavaa maata styroks kerroksen päälle peittämään maakellaria, mutta ensi vuonna sitten. Nyt ainakin saa katto sitten kovettua aivan rauhassa. Pahimmilla pakkasilla ulko-ovesta näkyi missä kohtaa kylmä pääsi läpi. Hämmästyttävän hyvin 5 cm styroksi oven sisällä eristi. Varmuuden vuoksihan maakellariin oli vedetty valovirta ja sisällä pakkasvahti, jotteivat muutamat hillot ja mehut mene rikki pahimmilla pakasilla.

2013

Heinäkuu
Alkuvuosi sujunut enemmänkin niin pakollisten kevätpiha- ja peltotöiden parissa, nyt taas maakellarin kimppuun. Katon valulaudoitus ja loput tuet tulee ensin poistaa, jotta pääsee erinäisten sisätöiden kimppuun. Samalla kaikki turha suoraan betonin kanssa kosketuksissa oleva kostea puu saadaan kellarista pois. Isointa ja hitainta tuntuu taasen olevan tuon luonnonkivien muuraaminen, mutta toivottavasti joskus vielä lopputulos kertoo kaiken olleen vaivan arvoista. Eikä se pelkkä muuraaminen ole hidasta, vaan myös sopivien kivien etsiminen.

Hyvin lähti kaadetuista tukeista kuori irti painepesurilla. Tukit löytyivät etupihalta parista männystä, jotka kesäkuussa tätä ja uusia pihakalusteita varten kaadettiin pötköttelemään maahan. Eiköhän näistä vielä hyvät pilarit maakellarin etukatoksen tueksi tule. Auttaa varjostamaan (viilentämään) itse kellaria ja suo samalla mukavasti sadesuojaa kellarin eteen. Ulkotyötkin alkavat hiljalleen itse kellarin osalta lähennellä lopppua, viimeinkin. Kauan on tuo betonimylly tuossa seisonutkin, saa nähdä tuleeko kuinka äkkiä ensi kesänä sitä jo ikävä. Onneksi ei kuitenkaan kauas siirry. :-)
Rapatut ja maalatut seinät näyttävät varsin hyviltä jo tässäkin valaistuksessa. Takahuoneeseen (kylmäpuoleen) meni koko ensimmäinen 20 litran satsi maalia. Hyvä kun tuli itse tehtyä eikä ostettua valmista kaupasta noin 50 eur hintaan 10 litran pönikkää. Se olisi tosin voinut olla "valkoisempaa" hautakalkkia pohjana oleva, mutta hyvä tämä on näinkin. Ainakin "hieman" kustannustehokkaampi vaihtoehto. Kalkkimaalia Riihimäen maatalousrautakaupasta löytyneestä "Nordkalk":n tekemästä "SL 90 T" kalsiumhydroksidi säkistä (40kg about 26 eur). Sekoitussuhteena 10kg kalkkia ja 20l vettä. Sitten 2-3 päivää seisotusta ja sekoittelua ja maalaamaan. Ei todellakaan hankalaa, joten suosittelen kyllä itse tuon tekemään. Maalaaminen onkin sitten melko sottaista puuhaa, joten siihen kannattaa varata "remppavaatteet". Kalkkimaaliin on olemassa oma siveltimensäkkin, mutta sitä ei kyllä oikein opittu käyttämään ja kalliskin se oli, ihan tavallisella isolla maalisudilla pärjää hyvin. ...tai kannattaa ainakin kokeilla.

Elokuu
Vihdoinkin alkaa viimeistelyvaihe, pintamaata päälle, valoja, sähköä, hyllyjä, yms...

Soitto tutulle luotettavalle maansiirtourakoitsijalle ja tänä vuonna ei tarvinnutkaan käyttää lapiota ja hartioita niin paljon kuin edellisenä. Pääsee suoraan siistimään pintaa ja viimeistelemään maakellarin kumpua. Maakellariin alkaa saada sisältöä hyllyjen ja irroitettavien peruna- ja juureslaarien muodossa. Laareja tulee vielä lisää, mutta tässä mallin vuoksi muutama jo suunnilleen tulevan talven varastopaikalla. ...ja valaistussähkö (12v) & lamput jo paikallaan. :-)
Alkaa koko kuva hahmottua tolppien ja katoksen rungon myötä... :)

Syyskuu
...käytössä. :-)

Etuovesta tulikin loppupeleissä melkoisen hieno, tuppeensahattu lauta tilettiin ammmattisahuri Husulta Muurikkalasta. Katoksen kannatintolpat kyllä ajan myötä tulevat harmaantumaan ja maisemoituvat aavistuksen enemmän kokonaisuuteen sointuvaksi.